Wat doen wij?
Hoe zit de organisatie in elkaar
Dé allerleukste club van Gouda!
Organisatie
Zeekadetten
De zeekadet kent verschillende opleidingen tot zeekadet. Je begint als je 9 jaar bent als Ketelbinkie. Wanneer je 12 jaar bent, kan je Zeekadet Derde Klas worden. Daarna komen Tweede Klas en Eerste Klas.
Onderofficier
Als je onderofficier bent, krijg je de leiding over een kleine groep zeekadetten. Je begint als Kwartiermeester. Dan volgen er Bootsman, Schipper en Opper-Schipper.
Officier
Als officier maak je deel uit van de leiding. Elke officier heeft zijn eigen dienstvak. Je begint als Zeekadetofficier der Derde Klasse. Dan volgen er Tweede Klasse, Tweede Klasse-oudste categorie en als laatste Eerste Klasse. Deze laatste rang is voor de Commandant van het korps.
Bestuur
Het korps wordt geleid door een bestuur. Dit bestaat uit een voorzitter, secretaris, penningmeester en enkele bestuursleden. De meeste bestuursleden zijn zelf ook zeekadet geweest.
Opleidingen
Als kadet leer je veel. Alles over de scheepvaart, zeilen, navigeren, techniek enzovoort.
Aspirant Zeekadet
Aspirant Zeekadet
De Aspirant Zeekadet volgt een instructietijd van 3 tot 6 maanden. De taken die vermeld staan in het monsterboekje dienen met goed gevolg te zijn doorlopen. Bij goed gevolg wordt de Aspirant Zeekadet geïnstalleerd als Zeekadet der Derde Klasse. Een Aspirant Zeekadet heeft nog geen strepen.
Zeekadet Derde Klas
Zeekadet der Derde Klasse
De opleiding tot Zeekadet der Tweede Klasse bevat taken uit het Monsterboekje maar ook de Algemene Opleiding Sloepgast 2. Heeft de kadet al deze taken met goed gevolg afgelegd dan wordt de kadet bevordert tot Zeekadet der Tweede Klasse. Een Zeekadet der Tweede Klasse wordt herkend door een dunne gele streep op de epaulet of mouw van het uniform.
Zeekadet Tweede Klas
Zeekadet der Tweede Klasse
De opleiding tot Zeekadet der Tweede Klasse bevat taken uit het Monsterboekje. Daarnaast kan de zeekadet een dienstvak opleiding kiezen. Voor dit dienstvak zijn aparte brevetopleidingen die met een takenboek worden doorlopen. Heeft de kadet al deze taken met goed gevolg afgelegd dan wordt de kadet bevordert tot Zeekadet der Eerste Klasse. Een Zeekadet der Eerste Klasse wordt herkend door een dikke gele streep op de epaulet of mouw van het uniform.
Zeekadet Eerste Klas
Zeekadet der Eerste Klasse
De opleiding tot Zeekadet der Eerste Klasse bevat taken uit het Monsterboekje. Daarnaast kan de zeekadet een dienstvak opleiding kiezen. Voor dit dienstvak zijn aparte brevetopleidingen die met een takenboek worden doorlopen. Heeft de kadet al deze taken met goed gevolg afgelegd dan wordt de kadet geïnstalleerd als Kwartiermeester. Een Kwartiermeester wordt herkend door twee dikke gele strepen op de epaulet of mouw van het uniform.
Geschiedenis
Vlak na de Tweede Wereldoorlog ontstond in Nederland het idee om net als in onder andere Groot-Brittannië een zeekadetkorps op te richten, met als doel de jeugd ‘de weg naar zee’ te wijzen. Op 18 februari 1949 werd in Gouda het eerste zeekadetkorps opgericht, ‘Zeekadetkorps Gouda’. In de jaren hierna volgden er op verschillende plaatsen in Nederland nieuwe zeekadetkorps en inmiddels zijn er in Nederland 20 zeekadetkorpsen. Al deze zeekadetkorpsen zijn aangesloten bij Zeekadetkorps Nederland.
Dienstvakken
Nautische Dienst
In dit dienstvak zitten Matrozen. Je begint met het behalen van Sloepgast 2, daarna Sloepgast 1 en dan Meestersloepgast. Deze opleiding heeft als doel de zeekadet goed laten functioneren als bemanningslid aan boord van het korpsschip, een zeil- en/of motorboot. De Nautische dienst is verantwoordelijk voor alles wat er aan dek gebeurt. De kadetten van dit dienstvak hebben allemaal een vaste rol als er met de Freyr wordt gevaren.
Sloepgast 2 |
Sloepgast 1 |
Meestersloepgast |
Technische Dienst
De Technische Dienst heeft de verantwoording over alle technische apparatuur aan boord. De machinekamer is de belangrijkste maar lang niet de enige. Denk aan buitenboord motoren, de motor van de Van Eijk en de apparatuur op de brug. Tijdens het varen met de Freyr zijn de machinisten in de machinekamer om alles nauwlettend in de gaten te houden.
Machinist 2e klas | Machinist 1e klas |
Logistieke Dienst
Dit dienstvak klinkt misschien wat vreemd maar is wel (volgens velen) het belangrijkste aan boord. De kadetten van dit dienstvak zorgen ervoor dat de magen van de bemanning gevuld worden. De werkzaamheden zijn in de kombuis en in de toko (het winkeltje aan boord).
Hofmeester 2 | Hofmeester 1 |
Uniform
Werkpak
De kleding die we op ‘normale’ korpsdagen dragen noemen we het werkpak. Het werkpak bestaat uit een blauwe werkbroek en werkhemd en een ‘witje’. Als het wat kouder is kun je hier ook nog een donkerblauwe commandotrui en/of een donkerblauw fleecevest bij dragen. Onder het werkpak dragen we zwarte werkschoenen. Als hoofddeksel dragen wij de zeilpet.
Naast dat we er door deze kleding allemaal hetzelfde uit zien is het ook erg handig, zo wordt je eigen kleding niet vies tijdens het werk dat je verricht! Bovendien zit het werkpak makkelijk, waardoor je zonder problemen mee kunt doen aan alle activiteiten.
Uniform
Soms hebben we een bijzondere gelegenheid, bijvoorbeeld de start van het landelijke zomerkamp, de bevorderingen tijdens de ouderavond of helpen we bij de Dodenherdenking. Tijdens deze belangrijke bijeenkomsten dragen we natuurlijk niet onze normale kleren, maar dragen we ons nette pak, het uniform.
Veel gestelde vragen
- Hoe oud moet je zijn om zeekadet te worden?
Je kunt vanaf 9 jaar zeekadet worden. Je begint als aspirant en je leert de weg aan boord kennen en je maakt kennis met alle onderdelen van het korps zodat je weet hoe alles heet en waar alles te vinden is.
- Hoe laat moet je aan boord zijn en dan tot laat?
Elke zaterdag beginnen wij op de Freyr om 11:00u met baksgewijs. Hier wordt verteld wat er die dag op het programma staat. Aan het einde van de dag (17:00u) is er weer baksgewijs en daarna is de dag voorbij.
- En als ik opeens op zaterdag niet kan komen?
Iedereen die niet kan komen moet zich ruim van te voren afmelden bij de eerste officier.
- En als ik al weet dat ik zeekadet wil worden?
Dat is natuurlijk het allerleukste. Vul het inschrijfformulier alvast in en neem je ouder(s) mee naar de Freyr voor een gesprek met de commandant. Dat is allemaal snel geregeld!!
- Wat moet je meenemen als je komt kijken?
Natuurlijk je glimlach en veel zin. Trek je oude kleding aan en neem een regenpak mee. In de pauze kan je wat kopen in het winkeltje.
- En als er wat bijzonders op de zaterdag gebeurt?
Als het programma iets bijzonders wordt, doet de commandant of eerste officier daar een mededeling over via de email. In de mededeling staan dan alle bijzonderheden vermeld.
- Mag ik ook overal mee gaan varen?
Ja dat mag, maar altijd onder begeleiding van een onderofficier. Als je eenmaal zeekadet bent, wordt je geleerd hoe je moet varen met de sleepboot, zeil- of wrik vlet.
Wil je zeekadet worden?
Natuurlijk wil je dat! Je kunt 3 zaterdagen gratis komen kijken voordat je een beslissing neemt. Klik op aanmelden en vul je gegevens in. Wij bellen je dan om een afspraak te maken. DOEN!!
Zeekadetkorps Nederland
Veel meer informatie over het Zeekadetkorps Nederland kan je vinden via de site. Klik op de vlag hieronder.